Екип на група       "Бърборино":

Ст. учител: Милена Пасева

Ст. учител: Даниела Николова

Пом. възпитател: Деяна Гьокова


                                                            Добре дошли при нас!

   Дом за щастливи деца е нашата група "Бърборино".

   Тя е място за непрекъснато развитие и интегриране на детската личност, център за сътрудничество и пълноценна подготовка за началната училищна степен. Тук създаваме условия, при които децата  се възпитават, обучават и социализират в свят на ценности, на адекватно социално поведение и взаимоотношения, подпомагаме тяхното израстване като успешни и достойни личности, съобразно изискванията на новото време.

   Група "Бърборино" е уютна, детска, вълшебна среда.

   Ние правим интересни неща: Учим се да играем, защото искаме много да знаем.

   При нас е забавно, защото: Провокираме познанието чрез интересни занимания.

   Всички заедно играем и празнуваме, защото сме едно голямо семейство.

   Нашата група е място, където децата се чувстват щастливи, защитени, разбирани и подкрепяни.

   Предпочитана среда, където се гарантира тяхното умствено, емоционално, социално, личностно и здравно- физическо развитие.


                                                Правила на група „Бърборино“

v Добро утро“ – кажи

         и леко с главичка кимни!

v На масата културно се храни

и хубаво на столчето седни!

 

v В стаята не викай и не тичай,

тихо думите изричай!

 

v Не си служис обиди и със бой,

кажи на госпожата за проблема твой!

 

v Използвай думичките „МОЛЯ“

 „ИЗВИНЯВАЙ“ и „БЛАГОДАРЯ“.

Понякога те вършат чудеса!

 

v Уважавай учителките твои и

другите деца- основно правило в

          детската градина е това.

    

     v След игра играчките си прибери,

пази ги и не ги чупи!

 

v Не тръгвай без „Довиждане“ да кажеш,

че си пораснал трябва да покажеш!


ТЕЗИ ПРАВИЛА ТЪЙ ЛЕСНИ

ПРАВЯТ ДНИТЕ НИ ЧУДЕСНИ


                                                                         "ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!"

      Пак съм в детската градина. 

Тук е толкова забавно, сред приятели добри, детството е време славно.

                                                                       По вода да ни върви!

                                    "Остани жив! Пази живота!" 


      Децата от група  "Бърборино" се включиха в Европейската седмица на мобилността с разнообразни дейности

Те показаха знания за безопасно пресичане на уличното платно, знания за "азбуката на пътя"- пътните знаци и за местата, където трябва да се играе с помощта на викторина. Двата отбора получиха заслужени аплодисменти от компетентно жури, което оценява отговорите.

В кабинета по БДП, децата на практика показаха усвоените знания.  

                            "Капачки за бъдеще"

    За пореден път, днес 21.10.2023 год., децата и родителите от четвърта група " Бърборино"  се включихме в кампанията "Капачки за бъдеще". Цяла година  усърдно събирахме капачки и алуминиеви кенчета.  Деца и родители бяха запознати с целта на кампанията - закупуване на линейки не само за недоносени бебенца, но и за всички със здравословни проблеми, които не могат да получат нужната медицинска грижа там, където са и трябва да отидат в специализирано медицинско заведение. Със събраните досега средства са закупени 5 детски линейки една, от които една е за Русе. Идеята е да се закупят още 6.

Уважаеми родители, сърдечно Ви благодарим, че сте наши партньори във възпитаването у децата на качества като съпричастност, емпатия, толерантнност и добросърдечност!

                               

                                  "Пъстра есен"

     Децата, с помощта на своите родители, представиха изключително красиви, атрактивни и уникални творения. Те са изработени с много вкус и любов. 

Поздравления за креативността, старанието и добрият пример на всички, които се включиха в инициативата!

    Благодарим Ви, уважаеми родители, че сте наши партньори във възпитанието и обучението на децата.


                                  Есенен спортен празник " Играем и спортуваме заедно"

   Днес, 25.10.2023 год., децата  от група "Бърборино", с много настроение и радостни емоции се включиха в есенен спортен празник „Играем и спортуваме за здраве” в Парка на младежта. Той е една от дейностите, включена в графика по Национална програма „Хубаво е в детската градина”, по която ДГ „Пинокио” е одобрена от МОН за уч. 2023/2024 год.

Любими гости на малчуганите бяха Ежко, Рунтавелка и златната Есен. С много и разнообразни спортно-щафетни игри децата помогнаха на горските животни да се подготвят за зимата.


                                              "Ден на народните будители"

   По случай 1 ноември-Ден на народните будители, децата от четвърта група Бърборино, потопиха своите родители в  епичните битки на предците ни - книжовници, просветители, владетели, революционери, отдали живота си за пробуждането на народа за национално освобождение и съхранили през вековете духовните ценности! 

19 ноември- Световен ден в памет на жертвите на пътни инциденти

   В четвърта възрастова група "Бърборино" децата отбелязаха този ден, като си припомниха правилата за движение на пешеходци, велосипедисти и автомобили.

Посочиха безгрешно местата, където може да играят и разказаха как безопасно трябва да се возят в автомобил и в градския транспорт. Припомниха си и

"Азбуката на пътя"- най-важните пътни знаци. Приложиха на практика усвоените знания и умения, сглобявайки улично платно. Управляваха автомобили, като спазваха пътните знаци и правилата за движение.

"Народни игри"

          Децата от група "Бърборино" гостуваха на своите приятели от първите класове на ОУ "Олимпи Панов". Всички деца се включиха в подвижни народни игри: "Дай бабо огънче!" "Пържолки", "Гърненца", "Гори, гори кърпа", "Бели пеперудки" и "Кральо, портальо". Те са във връзка с планираните дейности по Национална програма "Хубаво е в детската градина". 

        "Заедно за всяко дете" 

             На гости ни бяха ученици от IVб клас при ОУ "Олимпи Панов". Те ни гостуваха във връзка с предвидената дейност по проект Национална програма "Заедно за всяко дете" - модул 2. Запленени от магията на четенето, бивши възпитаници на детската градина влязоха в ролята на четци на коледни приказки.


             "Коледно настроение"

   Традиционна изложба от експонати, изработени от деца и родители. Благодарим за усърдието и отзивчивостта на всички деца и родители!


"Нощ на чудесата"

        На Игнажден пръв гост в детска градина " Пинокио"1 беше Дядо Коледа.

 Децата го посрещнаха с много вълнение, усмивки и грейнали лица. Те пяха, танцуваха и се забавляваха с Коледната фея и двете звезди от Звездната галактика. Както повелява традицията, Дядо Коледа и стопанката на градината г-жа Тодорова посрещнаха коледарите, които наричаха за здраве, плодородие, мир, любов и топлина в сърцата. Белобрадият старец на всяко дете подари желания подарък.

                                                                   ЕКОМУЗЕЙ С АКВАРИУМ

   Много интересно и забавно ни беше днес в Екомузея с аквариум. Видяхме различни животни, птици, насекоми и влечуги в естествената им среда и размери. Разгледахме предмети от бита, които са били използвани само от преди 30 години. В терариума е малко страшно, но ние сме смели и любопитни.

                                             РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ- РУСЕ

      Малки сме, но се гордеем с миналото на нашия роден град Русе и русенска област. Днес, беше ден изпълнен с много емоции и вълнуващи преживявания!

 


                                                                       151години БЕЗСМЪРТИЕ”

    "Денят на обесването на Левски, един свещеник от една малка църквица край Пловдив, който е бил приятел и съученик на Левски, написва на крайчеца на своя молитвеник няколко кратки думи. Те гласят: „Обесиха Василя. Ох!” И в това „ох” е цялото стенание на българския народ и това стенание оттеква вече 151години.”

Днес в група „ Бърборино” отбелязахме не деня на гибелта, а на възкресението, на безсмъртието.

151години БЕЗСМЪРТИЕ”.

                                                                 Честита Баба Марта!


   Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ....

Днес в детската градина с много настроение и емоции посрещнахме Баба Марта, която е станала рано, почистила къщата, омесила питка, от къделя бяла и червена опрела мартенички за децата и тръгнала през гората, за да дойде при нас. Децата с песен изпратиха малък Сечко, който открадна кошницата с мартениците и не искаше да си ходи, но майката Година успя да разреши спора и малък Сечко върна мартеничките, като обеща никога повече да не пречи на Марта и да я остави да владее.

Баба Марта раздаде мартеничките на децата, а те я поздравиха с песни и стихотворения.

                                                                         НИЕ СМЕ БЪЛГАРИЯ!

      С тържествен концерт-спектакъл децата от група „ Бърборино“ отбелязаха 146 години от Освобождението на България. С много танци, революционни песни и тематични стихотворения те отдадоха заслужена почит към саможертвата на героите загинали за свободата на Родината. Деца и родители пресъздадоха ярки моменти от историческото ни минало, имащи отношение към вековния блян за свобода на изстрадалия ни народ. Нашите възпитаници ни увериха, че са достойни наследници на предци ни! Недвусмислено заявиха, че със своите знания, умения и постижения ще бъдат повод за гордост на съвременна България!

 

                                         Спортно училище " Майор Атанас Узунов" - Русе

    Днес с децата посетихме Спортно училище "Майор Атанас Узунов" - Русе.

Мероприятието е част от планираните дейности по НП "Хубаво е в детската градина".

Децата се срещнаха и запознаха с ученици изявени в различни спортове - гордост за училището и нашия град.

Всеки един от тях се представи и разказа за своите успехи и постижения в училище и най - вече в спорта. Те споделиха, че за постигането на тези успехи е важно да се съчетават учение и спорт, необходимо е още дисциплина, упоритост, всеотдайност и любов към спорта.

Разходихме се в училището и с много емоции и възхищение разгледахме: СТЕНАТА НА СЛАВАТА.

Видяхме истински купи, зад които стоят много успехи и снимки на бивши и настоящи изявени спортисти - гордост за училището и град Русе.

Тръгнахме си от Спортното училище заредени със спортен дух, положителни емоции и чудесно настроение.

                    "Сегсагинта Приста”.

Разходка в Антична римска крепост “Сегсагинта Приста”.

В превод “ Пристанище на шейсетте кораба”, първият римски военен лагер.

 

      Честит ден на Земята и нейните       обитатели!

   Ние от група "Бърборино" знаем, че трябва да пазим и обичаме Земята, за да ни има нас децата, цветята, въздуха, птичките, водата. Всеки може да помогне по някакъв начин, колкото и малко да е това, но когато се прави от много хора, резултатите са впечатляващи!

   Бърборинковците посадихме дръвчета, посяхме семенца на красиви цветя и се погрижихме за птичките в двора на любимата ни детска градина!


23 април -Международен ден на книгата и авторското право!

   По повод Деня на книгата поканихме родители да ни прочетат книжки. Майката на Ема ни прочете разказ от любима книжка на семейството " Патиланско царство", книга, която е била на нейния дядо. Уникална книга, с пожълтели страници, с красиви рисунки, възпитавала и радвала няколко поколения.

Бабата на Вики ни прочете интересни факти за животните от любимата ни енциклопедия.

Павчо, който вече може да чете, ни прочете част от история с Франклин.

Майката на Ава ни приспа с българска народна приказка.

Ние бърборинковците много обичаме да разглеждаме и четем книжки от нашата библиотека.

БЛАГОДАРИМ НА РОДИТЕЛИТЕ ЗА СПОДЕЛЕНОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ!

          "Действия при земетресение"

   Днес на гости на гр. "Бърборино" бяха г-жа Тодорова - директор на ДГ "Пинокио"; г-жа Иванова - зам.директор и учители от детската градина.

Пред гостите децата показаха много знания за природните бедствия: Наводнение и Земетресение. Те демонстрираха въобръжение, креативност и образно мислене чрез игрите с LEGO и STEAM ( агамограф, книжка - "семеен пакет за бедствие", изработка на сладки мини тортички) и показаха, че знаят основните правила на поведение при земетресение.

Г-жа Тодорова поздрави децата за техните знания и умения, които са придобили през тези четири години в детската градина и им пожела да не преживяват никакво природно бедствие.


„ Правила за поведение при катастрофи”.

   Днес в кабинета по БДП се проведе ситуация на тема „ Правила за поведение при катастрофи”. Гости ни бяха г-жа Ц.Тодорова-директор на ДГ”Пинокио”, г-жа И.Иванова-зам. директор, учители и доброволци от БЧК.

Доброволците от БЧК направиха демонстрация за оказване на първа долекарска помощ.

Децата показаха знания и уменя за безопасно движение по пътищата, за адекватно поведение на улицата, с цел недопускане на грешки. Играта с роботизирани играчки „Пчелички” Bee- Bot и Botley провокира тяхното логическо мислене, проява на съобразителност и правилен анализ на пътната ситуация. Г-жа Тодорова поздрави децата за техните знания и умения, призова ги да бъдат много внимателни на пътя, винаги да спазват правилата за пресичане на уличното платно.

 

Балет, Балет, Балет!

Танци, музика, красота!