Група Шарено петле

Учители: 

Светлана Пенева  

Леман Петкова

Помощник възпитател: 

Ценка Кръстева 

        МИСИЯ НА ГРУПА "ШАРЕНО ПЕТЛЕ"

                   Мисията на група "Шарено петле" е осигуряване на благоприятна жизнена среда за физическото, езиковото, духовно-нравственото, социалното, емоционалното и творческото развитие на децата от предучилищно възпитание.

                        ВИЗИЯ НА ГРУПА "ШАРЕНО ПЕТЛЕ"

           Тук се отглеждат, възпитават, социализират и обучават деца без разлика от пол, раса, реализират се дейности и се работи за цялостното развитие на детската личност.

                   Ние сме от група  "ШАРЕНО ПЕТЛЕ"

               Ние шарените петлета, сме любознателни. Обичаме всеки ден да откриваме нещо ново. Любимият ни въпрос е "Защо?". Ние обичаме да играем със своите приятели. Ние обичаме да рисуваме, апликираме и конструираме. Обичаме да пеем, да тичаме, да се забавляваме. Понякога не слушаме, защото сме заети с нещо свое, но когато направим нещо добро, обичаме да ни забележат и похвалят!

                  Правила на трета група "ШАРЕНО ПЕТЛЕ"


"Първи учебен ден"        

     С много радост и трепетно вълнение посрещнахме първия учебен ден. От сърце ви пожелаваме смели мечти, много нови знания, приятелства и усмивки.             

На добър час, мили деца!

                           "Остани жив! Пази живота!" 

         Във връзка с ежегодната европейска седмица на мобилността, в периода 16.09.-22.09.2022 г, чрез инициативата "Пази живота! Остани жив!", децата от група "Шарено петле" призоваха за повече толерантност, отговорност и внимание на пътя за запазване на човешкия живот. 

"Пъстра Есен"

         За поредна година, вдъхновени от красивите есенни багри, децата със съдействието на своите родители и учители изработиха от природни материали интересни апликации, рисунки и изделия за изложбата в детската градина. Благодарим за усърдието и отзивчивостта на всички деца и родители!  

    "Огънят приятел - огънят враг"

      

       С децата си поговорихме за огъня, затова дали той е наш приятел или враг. Припомнихме си, какво трябва да правим, какви правила да спазваме ако той вече е възникна и за отговорното отношение към опазване на природата. 

 Най-емоционалният момент настъпи, когато децата се превърнаха в малки огнеборци!

     "Изпращане на Есента"


        Децата с много настроение и радостни емоции се включиха в есенен спортен празник „Играем и спортуваме за здраве” в Парка на младежта.

Любими гости бяха Ежко, Рунтавелка и златната Есен. С много и разнообразни спортно-щафетни игри децата помогнаха на горските животни да се подготвят за зимата. 

 "Ден на народните будители"

           По случай 1 ноември-Ден на народните будители, децата от четвърта група "ШАРЕНО ПЕТЛЕ", потопиха своите родители в  епичните битки на предците ни - книжовници, просветители, владетели, революционери, отдали живота си за пробуждането на народа за национално освобождение и съхранили през вековете духовните ценности! 

"19 ноември - Световния ден в памет на жертвите на пътни инциденти

           Децата от група "Шарено петле" се включиха в отбелязването на този ден като затвърдиха знанията си за спазване на правилата за улично движение.

Призоваха за търпение и толерантност към участниците в него, защото безопасността на пътя е отговорност на всички!

"Ден на християнското семейство"

            На 21 ноември - Ден на православната християнска младеж и семейство, деца и родители от четвърта възрастова Група "Шарено петле "  взеха участие в традиционния концерт организиран от Русенска Митрополия. В препълнената Пленарна зала на Доходно здание децата и родителите бяха аплодирани бурно за вълнуващото изпълнение на стихотворението "Семейството е всичко" и тематичния "Народния танц ". 

"Народни игри"

          Децата от група "Шарено петле" гостуваха на своите приятели от първите класове на ОУ "Олимпи Панов". Малчуганите съвместно се включиха в подвижни народни игри: "Дай бабо огънче!" "Пържолки", "Гърненца", "Гори, гори кърпа", "Бели пеперудки" и "Кральо, портальо". Те са във връзка с планираните дейности по Национална програма "Хубаво е в детската градина". 

"Откриване на солна стая"

            Децата от група "Шарено петле" взеха участие в откриването на солна стая на ДГ „Пинокио".

              "Заедно за всяко дете" 

             На гости ни бяха ученици от IVб клас при ОУ "Олимпи Панов". Те ни гостуваха във връзка с предвидената дейност по проект Национална програма "Заедно за всяко дете" - модул 2.

"Коледно настроение"

         За поредна година, вдъхновени от коледната магия, децата със съдействието на своите родители и учители изработиха интересни коледни изделия за изложбата в детската градина. Благодарим за усърдието и отзивчивостта на всички деца и родители!

"Нощ на чудусата"

С усмихнати лица и блестящи от радост очи, посрещнахме Дядо Коледа! 

"Екомузей с аквариум - Регионален исторически музей "

             Днешният ден остави незабравими спомени в нашите деца, при посещението ни в Екомузей с аквариум и Регионалния исторически музей.

"БЪРЗИ ГЕРОИ 112/ FAST HEROES 112"

С голям интерес децата се запознаха с героите и техните супер сили. 

        "Цветя за Левски"

        151 години безсмъртие! Децата от ДГ "Пинокио" отдадоха заслужена почит към живота и делото на най-великия българин на всички времена. 

"Посрещане на Баба Марта"

"Аз обичам България"

В навечерието на 3 март с преклонение и обич към България! 

          Децата от група "Шарено петле" се включиха в инициативата на Община Русе за масово изпълнение на всеучилищния химн "Върви, народе възродени"!

Поводът е навършване на 132 години от написването на текста от Стоян Михайловски.

             Спортно училище "Майор Атанас Узунов"

            По проект "Хубаво е в детската градина", децата от група "Шарено петле", посетиха спортно училище "Майор Атанас Узунов" - Русе. Те бяха официално посрещнати от директора - г-н Евгени Недев. Той ги запозна с различните видове спорт, които се изучават в училището. Бъдещите първокласници бяха впечатлени от спортните постиженията и отличията на възпитаниците на училището- купи, медали, грамоти - експонирани на Стената на славата.

"Шарен Великден" 

          По случай Великден, един от най-светлите християнски празници, се организира изложба под надслов "Шарен Великден". Децата със съдействието на своите родители и учители изработиха интересни великденски изделия за изложбата в детската градина. Благодарим за усърдието и отзивчивостта на всички деца и родители!

Лазаруване  в Русенската Митрополия и Община Русе

На 25 април 2024 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посрещна възпитаници на Детска градина “Пинокио” в Русе, които представиха на владиката традиционни български песни и танци, свързани с обичая Лазаруване

Спортен празник в “АРЕНА РУСЕ”


      Децата от “Шарено петле”, родители и учители участваха в спортен празник на общинските детски градини, който се състоя днес в зала “Арена Русе”. За отличното си представяне и активно участие отборите получиха купа, грамоти и медали за всички деца.

Спортният празник донесе истинска забава, положителни емоции и много радост за зрителите и участниците в мероприятието.