Група "Слънчо"

Група "Слънчо"

Учители: 

Дилбер Мехмедова 

Галина Маринова

Помощник-възпитател: 

Мария Добрева 


  В група "Слънчо" цари атмосфера на сигурност, спокойствие, увереност и самочувствие от споделените обич и доверие.

          Ние, учителите на група "Слънчо", осигуряваме на децата:

-физическо благополучие, което позволява на детето да играе, да се храни;

-психическо благополучие,благодарение на което то мисли,  обича;

                 -социално благополучие- детето общува с връстниците, приятелчетата си,                                                роднините, близките.     

В група "Слънчо" всеки предмет, всяка играчка и разнообразните материали са достъпни за децата. Учителите ги подпомагат в избор на дейност. Това е условие за недопускане на емоционално напрежение, потиснатост, лошо настроение и дори разочарование.

В група "Слънчо" се отнасяме към детето с уважение към неговата личност и с подкрепа на неговата индивидуалност, осигуряваме условия за равен старт на всички деца. Работата ни е насочена към придобиване на знания, умения и отношения, необходими за успешното преминаване на детето към училищното образование.

В групата организираме празници и развлечения на различна тематика. Децата осъществяват среща с изкуството - танцуват, пеят, влизат в роля - проявяват артистични способности, забавляват се. 

Тук всички- деца, родители и учители се усмихват още от сутринта, защото цари приятелска атмосфера. Децата се възпитават да бъдат добри, да бъдат горди с постиженията си, да бъдат съпричастни и толерантни, да имат мнение, което да отстояват мотивирано.

Ние заедно сътворяваме една приказка, в която децата се учат да творят, да танцуват, да пеят, да мечтаят, учат се да мислят, да  спортуват, да имат мечти и да се борят за тях.

Правила на поведение в ПГ група "Слънчо":


Весело се усмихни! "Добро утро" ти кажи!

Говори тихо, не викай, не крещи - внимателен бъди!

Не се бий, не блъскай, не щипи, играй задружно ти!

Когато някой говори - изслушай го и потърпи - учтив бъди!

Три думички вълшебни - моля, благодаря, извинявай ако е нужно употребявай!

Културен при хранене бъди - покривките и масичките чисти ти пази!

Бъди добро дете и запомни - на приятел в нужда помогни!

Вярвай в себе си! Ако мислиш, че можеш да направиш нещо, значи можеш!

Бъди концентриран. Работи тихо, за да не притесняваш другите!

Съдействай! Уважавай нашите правила.

Бъди себе си! Давай най-доброто от себе си!

Играта свърши, тръгваш си, но запомни: "Довиждане", кажи!   

"Възпитанието е наука, която научава нашите деца да живеят без нас."  

Е. Легуве

"Най- добрият начин да направите децата добри е да ги направите щастливи."

Оскар Уайлд 

Дневен режим 

Седмично меню

Добре дошли, деца!  Екипът на група "Слънчо" ви желае успешна учебна година, изпълнена с много хубави емоции, съчетани с хиляди усмивки !

На добър час!

Във връзка с ежегодната европейска седмица на мобилността, в периода 16.09.-22.09.2022 г, чрез инициативата "Пази живота! Остани жив!", децата от група "Слънчо" призоваха за повече толерантност, отговорност и внимание на пътя за запазване на човешкия живот. 

Безкрайно сме радостни и щастливи, че сме включени в инициативата "Шарена кутия" към Детски отдел на Регионална библиотека "Любен Каравелов"!  Официално имаме читателски карти за библиотеката! 

"Пожарникарите- наши приятели!"

На гости на огнеборците от Втора районна  служба Пожарна безопасност и защита на населението, където бяхме посрещнати топло и сърдечно. С интерес и любопитство децата слушаха разказите на пожарникарите за отговорната им професия. Разгледахме пожарникарската кола с нужното оборудване за противопожарна и аварийна безопасност. 

"Есенна палитра"

За поредна година, вдъхновени от красивите есенни багри, децата със съдействието на своите родители и учители изработиха от природни материали интересни апликации, рисунки и изделия за изложбата в детската градина. Благодарим за усърдието и отзивчивостта на всички деца и родители!  

"Евакуация"

На 21.10.2022г. бе проведено практическо проиграване на плана за евакуация при пожар. В него взеха участие всички възпитаници, учители, помощник- възпитатели, медицински сестри. Екип от доброволци на БЧК демонстрира как се оказва първа долекарска помощ на пострадали. Благодарим на БЧК за съдействието! 

ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!

Да бъдем по- търпеливи към хората до нас и около нас!

Да бъдем толерантни към по- различните,  да проявим повече внимание и желание за помощ  към по- слабите, по-срамежливите и по- безпомощните!

Това си обещахме днес заедно с учениците от 3 б клас на ОУ "Олимпи Панов"!

Световният ден за възпоменание на жертвите на ПТП- 18.11.2022г. се отбелязва всяка година в третата неделя от месец ноември. На гости ни беше Многознайко и заедно с децата затвърдихме знанията си за безопасно движение по улиците. Сбъднахме мечтата на Многознайко да пътешества с влак. С помощта на Lego „Coding express“ децата програмираха своя LEGO влак и други конструкции.

Участие на група "Слънчо" във фестивал "Децата на Русе пеят и танцуват"

ЗАПАЛВАНЕ СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА

Цветно, пъстро, празнично и весело е в детската градина! И този път деца и родители се включиха в нашата „Коледна работилница". За създаването на магия са необходими единствено сърца, пълни с топлина и желание да направиш другите щастливи. 

"Коледна магия"

С усмихнати лица и блестящи от радост очи, посрещнахме Дядо Коледа! 

На 20.12.2022г. ни гостуваха коледари от ОУ "Олимпи Панов". Със своите усмивки, настроение и песни те озариха детската градина. Коледарчетата пяха и наричаха за здраве и берекет.

Децата ги поздравиха с коледни песни.

Участие на децата от група "Слънчо" в откриването на солна стая на ДГ „Пинокио“

150 години безсмъртие! Децата от ДГ "Пинокио" отдадоха заслужена почит към живота и делото на най-великия българин на всички времена. 

В навечерието на 3 март с преклонение и обич към България! 

"Мартеничка 2023" - Поздравителен адрес за  група "СЛЪНЧО"!

Децата проявиха добротворчество и станаха истински посланици на доброто.

„Понякога е необходим само един акт на доброта и грижа, за да се промени живота на човека.“ - Джеки Чан

С много усмивки и вълнение получихме наградата от участието ни в първото издание на конкурс "Аз рисувам България"! Благодарим на всички деца, които се включиха и показаха своя талант! 

"Шарен Великден" 

бе мотото на таз годишната великденска изложба. Благодарим ви за прекрасните проекти.

"Пролетно веселие" 

 С много песни, танци, стихотворения и драматизации  децата пресъздадоха същността на  пролетните и великденски празници - от Благовец до Гергьовден. Скъпи гости на мероприятието бяха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, г-н Енчо Енчев - зам. кмет "Хуманитарни дейности", г-н Иво Пазарджиев - председател на Общински съвет гр. Русе. 

"Чудно пътешествие" 

 В открита ситуация пред родители децата показаха завидни знания по всички образоватерни направления. Изграден бе вълшебен град с помощта на конструкторите  Lego Education. Разделени на  екипи, с помощта на карти за вдъхновение,  децата построиха жп линия, Лунапарк, училище и жилищни сгради. Участваха с ентусиазъм в дейността и изживяха радостни емоции. Със знанията, уменията  и волевите задръжки, които показаха  увериха своите родители, че са готови за първи клас. 

Пътуващата книжка "Чудно пътешествие" ще посети всеки дом до 31 май.  Децата в рисунки ще изразят своите емоции, преживявания  и спомени от детската градина! 

„Приказка за мечтите” 

тържествена церемония за връчване на свидетелствата на децата от четвърта ПГ „Слънчо” 

"Деца на земята"

Благодарим на всички прекрасни деца и родители за подкрепата и участието във концерта на детските градини! Заедно можем повече!

"РАСТЕМ ЗДРАВИ, СИЛНИ, УМНИ"

С много усмивки и страхотни преживявания премина днешният спортен  празник. Игрите бяха оспорвани и изпълнени с вълнуващи моменти. Много енергия, ентусиазъм и спортен дух бяха проявени в спортните  игри.