НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА  

  "Хубаво е в детската градина"

На 13 март 2024г.  децата от двете четвърти групи на ДГ "Пинокио" посетиха  Спортно училище "Майор Атанас Узунов". Те бяха официално посрещнати от директора -  г-н Евгени Недев.  Той ги запозна с различните видове спорт, които се изучават в училището. Бъдещите първокласници бяха впечатлени от спортните постиженията и отличията на възпитаниците на училището- купи, медали, грамоти  - експонирани на Стената на славата.  В голямата Аула децата имаха възможност да се срещнат и разговарят с изявени ученици в техните  дисциплини, Емил Йорданов и Изабела Хитова - кану-каяк, Йордан Маринов и Азра Мустафова -  борба, Никалъс Манолов и Борислав Атанасов - бокс,  Руслана Атанасова -   вдигане на тежести.

Ентусиазмът, с който те разказваха за упорития труд, строгата дисциплина и удовлетворението от постигнатите успехи, мотивираха малчуганите за активна физическа дейност. С бурни аплодисменти децата благодариха за емоционалните изживявания  на своите по-големи приятели и лично на директора г-н Недев! Мероприятието се реализира  във връзка с  дейностите по НП "Хубаво е в детската градина", Проект "Лекоатлетически и подвижни игри със спортна насоченост в предучилищна възраст.На 20. 11. 2023г.  децата  от двете четвърти възрастови групи на ДГ "Пинокио" -  "Шарено петле" и "Бърборино" гостуваха на своите приятели от първите класове на ОУ "Олимпи Панов". Малчуганите съвместно се включиха в  подвижни народни игри: "Дай бабо огънче!" "Пържолки", "Гърненца", "Гори, гори кърпа", "Бели пеперудки" и "Кральо, портальо". Бурна подкрепа и аплодисменти отборите  получиха от по-големите ученици от четвъртите класове. Децата изживяха радостни емоции и участваха с  ентусиазъм в народните игри. Те са във връзка с  планираните дейности по Национална програма "Хубаво е в детската градина". Мероприятието финализира с кръшно българско хоро, на което се хванаха всички. Сърдечно благодарим на директора   Вергилия Грънчарова и екипа на ОУ "Олимпи Панов" за домакинството и съвместната дейност! 


На  25.10.2023 год.,  170 деца от ДГ „Пинокио”  Русе, с много настроение и радостни емоции се включиха в  есенен спортен празник „Играем и спортуваме за здраве” в Парка на младежта. Той е една от дейностите, включена в графика по Национална програма „Хубаво е в детската градина”, по която ДГ „Пинокио” е одобрена от МОН за учебната 2023/2024 год.

Любими  гости на малчуганите бяха Ежко, Рунтавелка  и златната Есен. С много и разнообразни спортно-щафетни игри децата  помогнаха на горските животни да се подготвят за зимата. 

Първа група „Слънчо” и „Мики Маус”  заедно с Мечо  събираха круши и ябълки.

Втора група „Сладури” и „Веселите мечета” диференцираха плодове и зеленчуци за Ежко и Рунтавелка.

Трата група „Мечо Пух” и „Калинка” напълниха хранилките на врабчетата със семенца.

Четвърта група „Шарено петле” и „Бърборино” застлаха бърлогите на мечетата с топли есенни листа.

Състезателните игри преминаха  в дух на спортменство, децата усъвършенстваха естествено-приложни движения като ходене, бягане, скачане.  Те укрепиха здравето си и възстановиха силите си с вкусни моркови, които похапнаха с охота!